Navigation

Schroders Kings Mall

Schroders Kings Mall Food Court, concept interior
Schroders Kings Mall Food Court, concept visual
Schroders Kings Mall Food Court, concept visual

The brief

Kings Mall located in West London was acquired in 2015 by investment group Schroders UK Real Estate. The mall, based in busy Hammersmith, was in need of a good mix of convenience retail units and food and beverage offers to cater for the office workers and local community. Schroders briefed TYC to redesign the food court with an objective of maximising the rental potential across the mall and so increasing the value of the asset / investment.

Schroders Kings Mall Food Court project snapshot

The approach

The mall offers 340,000sq-ft of “prime retail space” but is camouflaged amongst the brutal 70’s architecture with a mix of undefined shop fronts and social housing above. The food court is located in the centre of the building hidden from the high street.

Being mindful of the project challenges such as offering flexibility for future tenants, retaining circulation from an existing mezzanine level and creating a design solution achievable in short timeframe the team set about understanding and surveying the site.

Our strategic approach lead to a number of different tenant options, that were modelled to demonstrate the potential rental returns. The most suitable option involved a mix of long and short term established brands with strong customer loyalty. It was suggested that the food offers should be varied but focus on good quality product whilst meeting the demands of grab & go needed in this location.

The interior architecture focussed on creating a space that would allow the food and beverage offers to really shine, enabling shoppers to see at a glance what food offers were available but also providing a platform that restaurateurs aspired to be featured on.

Schroders Kings Mall Food Court project approach

The outcome

TYCs strategic interior architecture solution revolutionised the site of the food court. Removing the central escalator, introducing lifts, relocating stairs and back of house access created a large, airy open space giving customers a central destination to meet and dwell.

Taking inspiration from the local urban environment the interior design style uses large concrete blocks, industrial finishes broken up by pops of colour and hanging gardens. The palette of exposed fluorescent & neon lighting, translucent cladding and clean finishes all work towards creating an exciting space to draw footfall.

This project was all about increasing the investment value and TYC helped the fund managers to see opportunities for commercialisation and increased footfall with an overall aim of improving the value of their asset.

  • Schroders Kings Mall Food Court concept render
  • Schroders Kings Mall Food Court concept render

““